Arjessa, niin töissä kuin vapaa-ajallakin törmäämme päivittäin tilanteisiin, joista emme pidä. Toisaalta aistihavaintomme ei ole puhtaita havaintoja, vaan ne ovat tulkintoja perustuen kaikkeen siihen, mitä olemme oppineet ja kokeneet aiemmin. Tästä syystä on hyvä oppia tuntemaan, miltä eri asiat tuntuvat tarkalleen kehossamme ja mielessämme. Vähitellen opimme tuntemaan yhä paremmin omaa mielenmaisemaame ja reaktioitamme ja näkemään samalla ulkopuolista maailmaa yhä puhtaammin, sellaisenaan kuin se on.
1. Pysähdy
- etsi itsellesi rauhallinen paikka
- laita puhelin äänettömälle
- anna itsellesi hetki aikaa olla tässä ja nyt
2. Tiedosta
- mitä tunnet kehossasi/ mikä kohta kehostasi haluaa tulla erityisesti esille (lämpöä, kivun tunnetta, virtauksia, tunnottomuutta)?
- miten hengität ja millä osalla kehoa (rintakehä, alavatsa)?
- mitä/ minkälaisia ajatuksia ja tunteita herää juuri tässä ja nyt?
- muuttuvatko nämä edellä olevat asiat jollakin tavalla, kun kohdistat niihin tietoista huomiota?
- nämä taidot ovat ns. tietoisuustaitoja
3. Hyväksy
- tiedostaminen saattaa tuoda itsestämme esille luonteenpiirteita ja tapoja toimia, joista emme itse välttämä pidä
- käytämme usein paljon energiaa asioiden torjumiseen ja tästä torjumisesta tulee itse ongelma (ammumme nuolen omaan nilkkaan)
- kannattaa olla itselleen armollinen ja hyväksyä itsensä sellaisena kuin on juuri tässä ja nyt
- hyväksyminen ei tarkoita sitä, että hyväksyisimme muiden tekemiä vääryyksiä meitä kohtaan (voimme kuitenkin hyväksyä omat reaktiomme ja tutkia niitä mielenkiinnolla)
4. Päästä irti
- lopuksi voit päästää tietoisesti irti ja hyväksyä se, että olet juuri tällä hetkellä tehnyt asioille kaiken voitavasi ja se saa riittää
- ja kiittää lempeästi itseäsi hyvästä työstä
- ja luvata että vastaisuudessakin suhtaudut rakentavasti omiin reaktiohisi
Muista, että harjoitus tekee mestarin. Vähitellen uudesta tavasta toimia tulee osa luonnettasi. Sinun tarvitsee vain muistaa pysähtyä stressaavan tilanteen kohdatessasi. Keho ja mieli ovat viisaita, ne osaavat hoitaa itse itseään, kunhan vain maltat antaa tilaa.